
Sigara Bırakmada Biyorezonans Terapisi
Kamile Marakoğlu, Duygu İlke Yıldırım, Bahar Ürün Ünal
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya, Türkiye
ÖZET
Giriş: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sigara kullanımının her yıl 8 milyondan fazla ölüme neden olduğunu bildirmektedir. Literatürde biyorezonans, akupunktur ve hipnoz gibi alternatif terapilerin sigara bırakmada etkili olduğuna dair kanıtlar artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sigara bırakmada biyorezonans terapisinin etkinliğini ve sonuçlarını değerlendirmektir.
Yöntemler: Ekim 2010 ile Eylül 2019 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Sigara Bırakma Polikliniği'ne biyorezonans terapisi için başvuran toplam 1272 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastalar, sigarayı bırakmak amacıyla ayda toplam 3 seans biyorezonans terapisi almıştır.
Bulgular: MORA biyorezonans terapisi (MORA BT), 3. gün, 7. gün, 15. gün, 1. ay ve 2. ayda başarılı olan grupta en çok tercih edilen sigara bırakma yöntemi olmuştur. Ancak, başarılı ve başarısız gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. MORA BT ile diğer tüm tedavi yöntemleri karşılaştırıldığında da anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0.132).
Sonuç: Bu çalışma, Fagerström nikotin bağımlılık testi skorlarına dayalı olarak yapılan analizler sonucunda, Türkiye'de geniş bir örneklem grubunda biyorezonans terapisini diğer sigara bırakma tedavileriyle karşılaştıran ilk protokolü sunmaktadır. Biyorezonans terapisinin sigara bırakmada etkili olduğu belirlenmiş olup, bu bulgular çalışmanın önemini artırmakta ve biyorezonans terapisinin sigara bırakmada oldukça etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Biyorezonans terapisi, sigara, sigara bırakma