Beslenme, Asit-Baz Dengesi ve Mora ®

Beslenme, Asit-Baz Dengesi ve Mora ®

Forsa anket enstitüsü' nün yaptığı araştırma

Forsa anket enstitüsü, Federal Gıda ve Tarım (BMEL) Bakanlığı adına Ekim 2015'te 14 yaş ve üstü 1000 federal vatandaşın temsili bir anketini düzenledi. Cevaplardan 2016 BMEL Beslenme Raporu ortaya çıktı. [1].

Almanlar ne yer?

Almanya makarnaya bayılır. Herhangi bir şart koşmadan, katılımcılardan özellikle yemekten hoşlandıkları üç yemeği seçmeleri istendi. Spagetti, Spätzle & Co. favori Alman yemeğinin unvanı için yarışta ilk sırada yer aldı. Sebze ve patates yemekleri, balık yemekleri, salata, pizza ve et yemekleri (Şekil 1) açık ara farkla takip ediyor. [1, 2] Makarna veya pizza şeklinde buğday ürünleri yüksek oranda göze çarpmaktadır.

Gerçekte günlük yemek planında olanlarsa, 1000 katılımcının sıklık sırasına göre, meyve ve sebze, yoğurt, taze süt veya peynir gibi süt ürünleri, et veya sosis, çikolata, jelibon ve bisküvi gibi şekerli yiyecekler, makarna, pirinç ve diğer tahıl ürünleri, diyet takviyeleri ve limonata gibi alkolsüz içeceklerdir.(Şekil 2) [2]. Ancak aceleci yorumlamaya dikkat edin. Sık sık elma, hatta salata yeriz, ancak elma ve marul miktarı bakımından muhtemelen çoğunda oldukça azdır. Beş numaralı tahıl ürünleri zaten farklı. Daha az sıklıkla yenmelerine rağmen, yenildiğinde, muhtemelen doygunluk için çok daha fazla miktarlardadır. Ne yazık ki, hem Beslenme Raporunda [1] hem de ilgili detaylı verilerde [2] bu önemli nokta hakkında bilgi yoktur.

Özellikle tahıl ürünleri, et, sosis ve peynir tüketiminden sonra, Asit-Baz Dengesi kitabında Vormann'ın [3] ayrıntılı olarak açıkladığı gibi asitler üretilir. Burada hemen hemen her yiyeceğin asitliğini veya alkalin içeriğini bulabilirsiniz. 4. ve 5. maddeler ayrıca, ilgili asit veya alkali içerikli en önemli gıdalara kısa bir genel bakış sunar. Ortalama olarak Orta Avrupa şu anda her gün yaklaşık 50 - 100 milliequivalent (AÄq) asit tüketmektedir. Asit-baz dengesini korumak için, aynı miktar günlük olarak atılmalıdır. En güvenli seçenek, alınan asidi en iyisi aynı yemekle veya aynı gün bazik yiyeceklerle dengelemektir. Sebzelerin, salataların ve meyvelerin temel gıdalarla birleştirilmesi önerilir. Buna rağmen, genellikle, tahıl ürünleri grubundan nötr veya hafif asitli yiyecekler (örn. Makarna) et yemeği veya balığa meze gibi birleştirilir ve alkalin içerenler için masada yeterli yer kalmaz. Vormann, mümkün olduğunca aynı miktarda asit ve alkali tüketmek için günlük özen gösterilmesini önerir. Bu, yemekte 50 mq ile 50 mq alkali arasında bir denge anlamına gelir. Miktar açısından bu, yemeğin çoğunluğunun sebzeler, marullar ve meyvelerden oluşması anlamına gelir. Servis başına asitlik her zaman bir gıdanın alkalin içeriğinden daha yüksek olduğundan, miktarları ayarlamanız gerekir: 100 g et için, örneğin, 400 g sebze idealdir. [3]

Ancak, biliriz ki, birçoğu dengeli beslenme kurallarına uymayı zor bulur. Almanların tahıl ürünleri, aynı zamanda et, sosis ve peynir ya da asit oluşturan alkolsüz içecekler tercih ettiği açıktır. İştaha karşı koymak kolay değildir. Asit baz dengesini dengelemek ve aynı zamanda fazla kiloları azaltmak isteyenler için MORA ® uygulamalarla bir çözüm sunar. MED-TRONIK GmbH, sorunlu yiyecekler için istek duymayı azaltmaya yardımcı olan biorezonans cihazları MORA ® Nova ve MORA ® Beauty ile ağırlık kontrol programı sunar. Aynı zamanda saflaştırmayı teşvik eder ve canlandırmayı sağlar. Uygulama özel bir beslenme programı ile desteklenmektedir. “Kilo Kontrolü” dışında başka programlar da içeren MORA ® Beauty cihazının çalıştırılması için doktor veya naturopath gibi nitelikler gerektirmez. 

Şekil 1:

"En sevdiğiniz yemek ne? Lütfen bana özellikle yemekten hoşlandığın üç yemek söyle."

Daha düşük oranda olan diğer yemekler ihmal edilmiştir. 1000 katılımcı, [2]' den gelen veriler

  • Spagetti, makarna, makarna %35
  • Sebzeler, sebze yemekleri (allg.) % 18
  • Patates, patates yemekleri (allg.) %18
  • Balık, balık yemekleri (allg.) %16
  • Salata %15
  • Pizza %14
  • Et, et yemekleri (allg.) %11

Şekil 2: 

Genellikle aşağıdaki yiyecek ve içecekleri ne sıklıkta yiyorsunuz: Günde bir veya birkaç kez?

Daha düşük oranda olan diğer yemekler ihmal edilmiştir. 1000 katılımcı, [2]' den gelen veriler

  • Meyve ve sebzeler %76
  • Yoğurt, taze süt veya peynir gibi süt ürünleri %69
  • Et veya sosis %34
  • Çikolata, jelibon, bisküvi gibi tatlılar %22
  • Makarna, pirinç ve diğer tahıl ürünleri %16
  • Gıda takviyeleri %11
  • Kola veya limonata gibi alkolsüz içecekler %11

1. FORSA. SİYASİ VE SOSYAL ARAŞTIRMA GMBH: BMEL 2016 BESLENME RAPORU: BESLENMESİYLE ALMANYA, FEDERAL GIDA VE TARIM BAKANLIĞI, 2016.

HTTP://WWW.BMEL.DE/SHAREDDOCS/DOWNLOADS/BROSCHUEREN/ERNAE HRUNGSREPORT2016.PDF?__BLOB=PUBLİCATİONFİLE (GİRİŞİLDİ) 29 MART 2016).

2. FORSA. SİYASİ VE SOSYAL ARAŞTIRMA GMBH: BESLENMESİYLE ALMANYA: BMEL BESLENME RAPORU 2016-MASA GRUBU, FEDERAL GIDA VE TARIM BAKANLIĞI.

HTTP://WWW.FOODWATCH.ORG/UPLOADS/MEDİA/BMEL_ERNAEHRUNGSRE PORT_2016_TABELLEN.PDF (7 NİSAN 2016'DA GİRİLDİ).

3. VORMANN J: ASİT BAZ DENGESİ: DAHA FAZLA ZİNDELİK VE İYİLİK İÇİN PUSULA. GU BEDEN VE RUH SAĞLIĞI PUSULALARI. MÜNİH, GRÄFE & UNZER, 2016.

4. REMER T, MANZ F: GIDALARIN POTANSİYEL RENAL ASİT YÜKÜ VE İDRAR PH'SI ÜZERİNE ETKİSİ. J AM DİET ASSOC 1995; 95: 791-797.

5. IPEV YEMEK MASASI. HTTP://WWW.SAEURE-BASEN-FORUM.DE/PDF/IPEVNAHRUNGSMİTTELTABELLE.PDF.