Metabolik Sendrom’da Mora Terapi

Metabolik Sendrom’da Mora Terapi

Uzm. Dr. Mustafa Çalık

Bilindiği gibi Metabolik Sendrom çağımızın en önemli sağlık problemlerinin başında geliyor. İnsülin direncine; abdominal obezite, glukoz intoleransı veya DM, dislipidemi, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı gibi bozuklukların eklendiği bir endokrinopatidir. 

Metabolik Sendrom’lu hastalarda Mora Terapi ile yapılmak istenen;

1. Karbonhidrat bağımlılığını azaltmak veya bitirmek.
2. Efektif bir Detoksifikasyon ile İnsülin’in etkinliğini artırmak.

Tedavi konsepti; kalori kısıtlamasını, egzersiz içeren yaşam tarzı değişikliğini, sağlıklı beslenmeyi(Alkali beslenme, bitkisel proteinler önplanda olmalı) içermeli ve sigara bırakılmalıdır. Bağımlılık ve Detoks amaçlı olarak 5-7 gün aralıkla toplam 6 veya üzeri seans uygulanabilir.

Program olarak prog. 8-9,prog.18-19,prog.15,prog.14 ve prog.76 ve prog.77 uygulanır. Her seansta 15-20 dakika Color Terapi yapılması hastanın hem tedaviye bağlılığını artırır hem de lenfatik drenajı belirgin artırır. Karbonhidrat bağımlılığı için ; program 18-19 ve 8-9 kullanılıp hastanın özellikle düşkün ve bağımlı olduğu şeker, tatlı, çikolata, buğday ekmeği, un, tuz tüplere konulup Mora cihazları ile silme işlemi gerçekleştirilir. Hastanın kalori alımı azaltılmış olur. Hastaya en az 2-3 hafta bunları hiç kullanmaması önerilir (vücutta ödem ve Hipertansiyon mevcut değilse tuz kısıtlaması esnek tutulabilir).Bu gıdalara ek olarak hayvansal proteinlerinde önemli ölçüde azaltılması vücut doku asiditesini azaltıp tedavi başarısına katkısı olacaktır. Karbonhidrat ihtiyacı için patates,
kısmen pirinç ve yulaf ekmeği önerilebilir.(Hastaya Alkali beslenmeyi içeren bir diyet listesi verilir)

Detoks amaçlı olarak prog.15 ve 14 seansları uygulanır. 1.ve 2. Kupaya hastanın idrarı konulur. Tüm tedavi boyunca yoğun su içilmesi önerilir ancak detoks işleminin daha etkin olması için Metabolik Sendrom hastalarında tedavi boyunca 1 litre alkali su da önerilebilir (1 litre suya 1 çay kaşığı kadar İngiliz karbonatı konulup öğün dışı içilir).

Hastanın alerji anamnezi yoksa bile hastaya program 76 ve 77 seansları üzerinden silme işlemleri yapılır. Her seansta elektronik frekanslarında kullanılması önerilir. Hasta bütüncül tıp mantığı ile ele alınmalı, barsak problemleri, dysbiozis, ağır metal yüklemesi düşünülüyorsa tedavi stratejisine bunlara yönelik yaklaşımda yer almalıdır. Ayrıca ben kişisel olarak hastalarıma tedaviden 3-5 gün önce karaciğer detoksuna katkıda bulunduğunu düşündüğüm Karahindiba ve Devedikeni çaylarını da günlük olarak öneriyorum (tedavi boyunca).

İnsülin etkinliğini artırmak veya insülin direncini azaltmak için;
1. Kalori alımının kısıtlanması.
2. İnsülin hormonu ile hücre yüzeyindeki insülin reseptörlerinin etkileşiminin gerçekleştiği ortamın (interstisyum - mesenkimal alan) temizlenmesi-detoksifikasyonu .

Metabolik Sendrom’lu hastalarda tedavi başarısında mezenkim alan temizliğinin(detoks) insülin etkinliğini artırıp artırmadığı konusunda ileri çalışmalara ihtiyaç vardır ancak Mora Terapi ve doğru beslenme kombinasyonu ile gerek metabolik belirteçlerde önemli

düzelmeler, gerekse de sübjektif iyilik hali belirgin artmaktadır. Tedavi seansları bittikten sonra hastanın bu yaşam ve beslenme şeklini devam ettirmesi gerektiği hasta ile paylaşılmalı ve vurgulanmalıdır.