Çölyak Hastalığında Mora Terapi Kullanımı

Çölyak Hastalığında Mora Terapi Kullanımı

Uzm. Dr. Gamze Dur

Çölyak Hastalığı (Gluten Enteropatisi); özellikle buğday ve diğer tahıllar arpa, çavdar, kısmen de yulaf(?)’ ta bulunan glüten proteinine duyarlılık sonucu gelişen, çevresel ve genetik etmenlerin beraber rol oynadığı, ince bağırsak harabiyetine ve emilim bozukluğuna yol açan, tanısı konulmadığında birçok komplikasyonla seyredebilen, akılda bulundurulması gereken bir hastalıktır.

Bugün için çölyak hastalığının immünolojik kaynaklı ince bağırsak enteropatisi olduğu ve mukozal lezyonların hücresel ve humoral immunitenin aşırı uyarılması sonucu geliştiği kabul edilmektedir. Erken çocukluk döneminden ileri yaşlara kadar her yaşta görülebilir ve ömür boyu devam eder. Toplumun önemli bir kesimini etkilemekte ve giderek sıklığının artmakta olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır.

Klasik olarak malabsorbsiyon bulgularının görüldüğü bu hastalıkta birçok sistem etkilenmekte ve farklı klinik bulgular ortaya çıkmaktadır. Karın ağrısı, tekrarlayan ishal, gelişme geriliği, ajitasyon, erken yaşlarda kusma gibi klasik semptomların yanı sıra özellikle son yıllarda çocuklar ve erişkinlerdeki klinik bulgular değişmeye başladığı için tanının gözden kaçabildiğine dikkat çekilmektedir. Örnek olarak, sadece osteopeni veya anemi hastalık için tek ipucu olabilir hatta pubertal gecikme, infertilite altında yatan sebep çölyak hastalığı olabilir. Günümüzde klasik semptom ve bulgular daha nadir, bunun yanında sessiz, atipik ve gastrointestinal sistem dışı semptomlar giderek daha sık görülmektedir.

* makalenin devamını okumak için lütfen tıklayınız...